Altanprojektet sommaren 2012

Nu är det dags att bygga den efterlängtade altanen.
Efter att ha diskuterat fram och tillbaka ett tag kom vi fram till följande ritning (i dia-format):

Vi har ett burspråk i mitten och altandörrar på båda sidor om detta (vid 400). Även vid 250 har vi en utgång från groventrén. Från burspråket och ut till kanten är det 300 cm. (Från början hade vi 200 cm, men efter att ha ritat ut det på marken så insåg vi att vi behövde 300 cm). Totalt blir den ca 78.5 m²

Vi har tänkt att använda tryckad 120x28-trall. Säljs just nu på Byggmax för 9.95 kr/lpm (för kortlängder och 10.95 för längder över 3.60). Skall även utvärdera XL Bygg (12.95 kr/lpm).

Tycker det är snyggt med fris (trallen ligger alltid längsmed kanten), så det tänkte vi ha, detta påverkar ju reglingen en del. Hade tänkt att ha en fris med tre plankor bredvid varandra (36 cm bred)

Altanen kommer vila på plattor över 10 cm slitlager (0-16mm) som bärlinorna (145x45) ligger på. Plattorna placeras med maximalt 1.25 m emellan. Bärlinorna ligger med maximalt 2 meters avstånd. Inget fästs i väggen. Ovanpå bärlinorna reglas spikreglarna (120x45) upp som sedan trallen skruvas fast i. Avståndet mellan spikreglarna är 50cm. Reglar och trall bygger alltså ca 30 cm på höjden. Hade även tänkt att altanen och slitlagret skall luta ut från huset ca en cm/m.

Skiss (i dia-format):

Här är ritningen över bärlinorna (i dia-format):

Här är ritningen över spikreglarna (i dia-format):

Bilder kommer dyka upp här allteftersom...

Isolering

Markduk

Spikreglar


Trall


Programmet dia, som jag gjort ritningarna i, finns att ladda ned gratis på: http://projects.gnome.org/dia/