Artporträtt 125 · Mätare

Mindre frostfjäril Operophtera brumata (Linnaeus, 1758)

En lågmält tecknad höstfjäril som flyger när de flesta andra fjärilar har avslutat säsongen.

Fynddatum3 oktober 2026
PlatsTäfteå, Kanotvägen 33
FamiljMätare · Geometridae
Mindre frostfjäril vilande på en ljus vägg
Hannens gråbruna, vågbandade vingar ger gott kamouflage mot bark. Foto: Johan Ekblad.

Aktiv efter frosten

En fjäril för kalla kvällar

Mindre frostfjäril flyger sent på hösten, ofta efter de första frostnätterna. Hannen har välutvecklade vingar, medan honan är nästan vinglös och klättrar uppför trädstammar för att lägga ägg vid knoppar och bark.

Äggen övervintrar. De gröna larverna kläcks på våren när trädens knoppar öppnar sig och förpuppas senare i marken.

De nykläckta larverna kan släppa ut en silkestråd och låta vinden föra dem till ett nytt träd. Vid höga tätheter kan larverna kaläta lövträd och fruktträd, även om friska träd ofta kan bilda nya blad.

Fältguide

Snabbguide

Storlek

Hannens vingbredd cirka 22–28 mm; honan är nästan vinglös.

Aktiv period

I Sverige främst oktober–december, ofta efter de första frostnätterna.

Övervintring

Övervintrar i Sverige som ägg på bark och kvistar nära knoppar.

Livsmiljö

Lövskog, buskmark, parker, fruktodlingar och trädgårdar.

Förväxlingsarter

Lik större frostfjäril, Operophtera fagata, som vanligen är större och ljusare.

Observationstips

Leta efter hannar på upplysta väggar kalla höstkvällar och honor som klättrar på trädstammar.

På menyn

Lövträd och buskar

Larverna äter knoppar och blad av många lövträd och buskar, bland annat björk, ek, vide och rönn samt äpple, plommon och vinbär. Den kortlivade vuxna fjärilen har reducerade mundelar.

I Sverige

I hela landet

Arten förekommer över hela Sverige i lövskog, buskmark, parker och trädgårdar. Den är vanligast där det finns gott om lämpliga lövträd.